Seksueel geweld: we kunnen je helpen

Hulp nodig na seksueel geweld?

Over toestemming

Bekijk tekstversie video

Als je nog altijd worstelt met wat toestemming precies betekent, stel je dan voor dat het in plaats van seks over een kopje thee gaat. Jij zegt: “Hé, wil je een kopje thee?” En zij zeggen: “God ja, ik zou dolgraag een kopje thee hebben.” Dan weet je dat ze graag een kopje thee willen.

Als je vraagt: “Hé, wil je een kopje thee?” en het antwoord is: “Eh, weet je, ik ben er niet zo zeker van…”, dan zou je hen een kopje thee kunnen maken, of niet, maar hou er rekening mee dat ze het misschien niet gaan opdrinken. En als ze er niet van drinken – let op, hier komt het belangrijkste deel – dwing ze dan niet om er wel van te drinken. Het is niet omdat je een kopje thee gemaakt hebt dat je ook het recht hebt om ze er van te zien drinken.

En als ze zeggen: “Nee, dank je wel”, maak dan gewoon geen thee. Maak gewoon geen thee. Zet ze niet aan om thee te drinken, en ga niet vervelend doen omdat ze geen thee willen. Ze willen gewoon geen thee, ok?

Het zou kunnen dat ze zeggen: “Ja graag, dat is vriendelijk van je”, maar als de thee er dan is willen ze eigenlijk helemaal geen thee. Ja, dat is vervelend, want je hebt al die moeite gedaan om thee te maken. Maar ze zijn niet verplicht om er toch van te drinken. Ze wilden eerst wel thee, en nu niet meer. Sommige mensen bedenken zich in de tijd die nodig is om water te koken,  thee te laten trekken en er melk bij te doen. En mensen mogen zich bedenken, dat is ok. En je hebt nog altijd niet het recht om hen thee te zien drinken.

En maak ook geen thee als ze bewusteloos zijn. Bewusteloze mensen willen geen thee. En ze kunnen ook geen antwoord geven op de vraag “Wil je thee?”. Omdat ze bewusteloos zijn…

Ok, misschien waren ze bij bewustzijn toen je vroeg of ze thee wilden, en zeiden ze toen ja. Maar op de tijd die je nodig had om water te koken, de thee te laten trekken en er melk bij te doen zijn ze buiten bewustzijn geraakt. Zet de thee gewoon opzij. Kijk of de bewusteloze persoon ok is. En, hier komt het belangrijkste deel weer, doe hen de thee niet drinken. Ze zeiden daarvoor nog ja  natuurlijk, maar bewusteloze mensen willen geen thee. Als iemand graag thee wil, ervan begint te drinken, maar tijdens het drinken buiten bewustzijn geraakt, blijf het dan niet naar binnen gieten. Zet de thee opzij en kijk of ze ok zijn. Bewusteloze mensen willen geen thee, geloof dat nu maar.

Als iemand vorige week bij jou thee wilde drinken, wil dat nog niet zeggen dat ze nu altijd thee willen. Ze willen niet dat je onverwacht op bezoek komt en hen thee maakt en hen dwingt om die te drinken terwijl je zegt: “Maar je wilde vorige week wel thee!” Ze willen ook niet wakker worden terwijl je thee bij hen naar binnen giet en jij zeg: ‘Maar je wilde gisteren wel thee!”

Als je kan begrijpen hoe totaal belachelijk het is om mensen te dwingen om thee te drinken als ze geen thee willen, en je kan het begrijpen wanneer mensen geen thee willen, hoe moeilijk is het dan om dat ook te begrijpen als het over seks gaat? Of het nu over thee gaat of over seks, toestemming is alles.

En nu ga ik mezelf een kopje thee maken…

Copyright 2015 Emmeline May, rockstardinosaurpirateprincess.com and Rachel Brian blueseatstudios.com