Wat is een Zorgcentrum na Seksueel Geweld en voor wie is het bedoeld?

Een Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) is een dienst die in een aantal ziekenhuizen wordt aangeboden. In Antwerpen in het UZA, in Brussel In UMC Sint-Pieter, in Charleroi in UMC Marie Curie, in Gent in het UZ Gent,  In Leuven in het UZ Leuven, in Limburg in het ZOL, in Luik in het UMC Luik en in Roeselare in het AZ Delta. Elk slachtoffer van seksueel geweld kan er terecht, 24 op 24 en 7 dagen op 7. In 2023 openen er 2 nieuwe centra in Arlon en Namen.

Zorgcentra na Seksueel Geweld voor slachtoffers van seksueel geweld

Op het Zorgcentra na Seksueel Geweld kan een slachtoffer de volgende zorg krijgen:

  • Medische zorg: zowel verzorging van verwondingen en letsels als onderzoeken en behandeling van allerlei fysieke, seksuele of reproductieve gevolgen 
  • Psychische zorg: de eerste psychische zorgen (zowel een luisterend oor als ook uitleg over wat normale reacties zijn na een schokkende gebeurtenis, advies over hoe je daar mee om kan gaan) alsook verdere begeleiding bij de Zorgcentra na Seksueel Geweld-psycholoog
  • Een forensisch onderzoek: het vaststellen van letsels, onderzoeken van sporen van de pleger, verzamelen van bewijsmateriaal voor als een slachtoffer klacht wil neerleggen
  • Klacht neerleggen bij de politie indien gewenst, met behulp van speciaal opgeleide zedeninspecteurs
  • Opvolging nadien: zowel medische opvolging voor eventuele medicatie of voor letsels, als psychische opvolging bij het verwerkingsproces van het gebeurde

Het is bewezen dat slachtoffers die deze allesomvattende zorg krijgen na seksueel geweld een grotere kans hebben op herstel, sneller herstellen en ook minder kans hebben om opnieuw slachtoffer te worden.

De Wereldgezondheidsorganisatie schrijft dan ook voor dat elk slachtoffer best zo snel mogelijk na het geweld dergelijke zorg krijgt.

In de Belgische Zorgcentra na Seksueel Geweld krijg je deze zorg door speciaal daartoe opgeleide forensisch verpleegkundigen die samenwerken met en ondersteund worden door specialisten als spoedartsen, gynaecologen, urologen, pediaters, geriaters, psychiaters en speciaal hiervoor opgeleide Zorgcentra na Seksueel Geweld-psychologen. Steunfiguren die meekomen met een slachtoffer kunnen zelf ook terecht bij de forensisch verpleegkundige voor eerste opvang, uitleg en advies.

Wanneer?

Wat de Zorgcentra na Seksueel Geweld voor jou als slachtoffer kan doen, hangt af van hoelang geleden het seksueel geweld plaats vond:

  • Als het seksueel geweld minder dan een week geleden (en idealiter binnen de 72u) plaats vond, dan kan je als slachtoffer naar het Zorgcentrum na Seksueel Geweld gaan, bellen of mailen en onmiddellijk de nodige medische, forensische en psychische zorg krijgen. Indien je dit wenst, kan er een klacht neergelegd worden bij de zedeninspecteurs van de politie en dit in het Zorgcentrum zelf.
  • Als het seksueel geweld langer dan een week geleden plaats vond maar minder dan één maand, dan kan je als slachtoffer bellen of mailen voor een afspraak. Er wordt nagegaan wat er nog mogelijk is qua medische en psychologische zorg en forensisch onderzoek in het Zorgcentrum. Voor klachtneerlegging kan er via het Zorgcentrum een afspraak gemaakt worden bij de politie.
  • Vond het seksueel geweld langer dan een maand geleden plaats, dan kan je als slachtoffer ook bellen of mailen voor een afspraak.. Tijdens de afspraak wordt er gekeken welke medische en psychische zorg nodig is zodat er gericht kan doorverwezen worden naar het bestaande hulpverlenings- en zorgaanbod buiten de Zorgcentra. Voor klachtneerlegging kan er via het Zorgcentrum een afspraak gemaakt worden bij de politie.

Hoe kan je een Zorgcentrum na Seksueel Geweld bereiken?

Als slachtoffer en steunfiguur kan je een Zorgcentra na Seksueel Geweld bellen of mailen of (met een slachtoffer) naar een Zorgcentra na Seksueel Geweld gaan:

  • ZSG Antwerpen: 03/436 80 50, zsg@uza.be, Zorghotel Drie Eiken (+0), UZA-campus, Drie Eikenstraat 655, 2650 Edegem
  • ZSG Leuven: 016 34 11 11, zsg@uzleuven.be, Herestraat 49, 3000 Leuven. www.uzleuven.be/zsg
  • ZSG Limburg: 089/80.81.00, zsglimburg@zol.be, Synaps Park 2050 - bus C, 3600 GENK, ZOL Genk, campus Sint-Jan is bereikbaar via 'Stadslijn G2'. Ook busdienst '45' passeert het ziekenhuis.
  • ZSG Oost-Vlaanderen (Gent): 09/332.80.80, zsg@uzgent.be, bereikbaar via Ingang 26 C op het UZ Gent, C. Heymanslaan 10, 9000 Gent, tram 4 (eindhalte UZ), bus 5 (halte UZ)
  • ZSG West-Vlaanderen (Roeselare): 051/23 80 80, zsg@azdelta.be, AZ Delta, campus Rumbeke, Ingang Oost, Deltalaan 1, 8800 Roeselare
  • ZSG Brussel/CPVS Bruxelles: 02/535.45.42, CPVS@stpierre-bru.be, bereikbaar via Rue Haute 320, 1000 Brussel, Métro 2 et 6: station Porte de Hal, Pré- métro: 3 - 4 - 51 arrêt Porte de Hal, Bus: 27,48 arrêt Saint-Pierre/Porte de Hal, Bus De Lijn et TEC: Saint-Gilles (Porte de Hal/Blaes)
  • CPVS Charleroi: 071/92.41.00, CPVS@chu-charleroi.be, 100, Chaussée de Bruxelles, 6042 Lodelinsart; Metro : Marie Curie, Bus : 50 en 172
  • CPVS Liège: 04/367.93.11, cpvs@chuliege.be, bereikbaar via de spoeddienst van CHU Liège, Urgences des Bruyères, Rue de Gaillarmont 600, à 4032 Chênée, 4000 Liège

Heb je nood aan een anoniem chatgesprek:

Klik hier

 

Belangrijke tips om na seksueel geweld sporen te bewaren

  1. Kom zo snel mogelijk na de feiten naar een ZSG. Na 72 uur daalt de kans op het vinden van sporen tijdens het forensisch onderzoek.
  2. Was of douche je niet, ook al is dit het eerste wat je zou willen doen.
  3. Probeer niet te drinken of je mond te spoelen als er oraal contact is geweest.
  4. Probeer niet te plassen en indien je wel moet, probeer het op te vangen in een potje en breng het mee naar het Zorgcentra na Seksueel Geweld.
  5. Vermijd fysiek contact met andere mensen.
  6. Houd de kleren die je aanhad tijdens het seksueel geweld aan of stop ze in papieren zakken en breng ze mee naar het Zorgcentra na Seksueel Geweld. Vermijd plastic zakken!
  7. Stel dat je lakens hebt waarop er mogelijks sporen (bv. sperma) van de pleger op te vinden zijn, stop die dan ook in een papieren zak en breng die mee naar het Zorgcentra na Seksueel Geweld.
  8. Als je je na het seksueel geweld hebt afgewreven met papier of iets anders, of een maandverband in je slip hebt gelegd, stop ook dat in een papieren zak en breng het mee naar het Zorgcentra na Seksueel Geweld.
  9. Neem indien mogelijk verse kleren en schoenen mee: na het forensisch onderzoek kan je op het Zorgcentra na Seksueel Geweld douchen en verse kledij aantrekken. (Als dit niet lukt, geen nood: op het Zorgcentra na Seksueel Geweld kan je ook vervangkledij krijgen of kan er nog iemand jouw kledij nabrengen.)

Zorgcentra na Seksueel Geweld voor steunfiguren

 

 

Steunfiguren zoals familie, partners, vrienden kunnen zelf altijd mailen of bellen naar het Zorgcentra na Seksueel Geweld voor tips of ondersteuning.

Indien de Zorgcentra na Seksueel Geweld-psycholoog samen met het slachtoffer beslist dat het heilzaam zou zijn om een therapie op te starten, dan kan het gebeuren dat je als steunfiguur hier bij betrokken wordt. Ook kan je dan uitleg krijgen over welke therapie gestart wordt.

Op elk Zorgcentra na Seksueel Geweld worden ook op geregelde tijdstippen informatiesessies gegeven over hoe je als partner, ouder, kind familielid of vriend(in) van een slachtoffer kan omgaan met een slachtoffer van seksueel geweld. Om te weten wanneer deze infosessies doorgaan of om je in te schrijven voor de infosessie, kan je rechtstreeks het Zorgcentra na Seksueel Geweld contacteren.