Een Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) is een dienst in een paar ziekenhuizen waar elk slachtoffer van seksueel geweld terecht kan, op gelijk welk uur, op gelijk welke dag. Let wel: voorlopig zijn deze diensten enkel beschikbaar in het UZ Gent, het UMC Sint Pieter in Brussel en het UMC Luik omdat het om een pilootproject gaat. Buiten deze zorgcentra zal de procedure worden gevolgd die in het algemeen op deze website wordt beschreven.
Op het Zorgcentra na Seksueel Geweld kan een slachtoffer de volgende zorg krijgen:
Het is bewezen dat slachtoffers die deze allesomvattende zorg krijgen na seksueel geweld een grotere kans hebben op herstel, sneller herstellen en ook minder kans hebben om opnieuw slachtoffer te worden.
De Wereldgezondheidsorganisatie schrijft dan ook voor dat elk slachtoffer best zo snel mogelijk na het geweld dergelijke zorg krijgt.
In de Belgische Zorgcentra na Seksueel Geweld krijg je deze zorg door speciaal daartoe opgeleide forensisch verpleegkundigen die samenwerken met en ondersteund worden door specialisten als spoedartsen, gynaecologen, urologen, pediaters, geriaters, psychiaters en speciaal hiervoor opgeleide Zorgcentra na Seksueel Geweld-psychologen. Steunfiguren die meekomen met een slachtoffer kunnen zelf ook terecht bij de forensisch verpleegkundige voor eerste opvang, uitleg en advies.
Wat het Zorgcentra na Seksueel Geweld voor een slachtoffer kan doen, hangt af van hoelang geleden het seksueel geweld plaats vond:
Als slachtoffer en steunfiguur kan je een Zorgcentra na Seksueel Geweld bellen of mailen of (met een slachtoffer) naar een Zorgcentra na Seksueel Geweld gaan:
Steunfiguren zoals familie, partners, vrienden kunnen zelf altijd mailen of bellen naar het Zorgcentra na Seksueel Geweld voor tips of ondersteuning.
Indien de Zorgcentra na Seksueel Geweld-psycholoog samen met het slachtoffer beslist dat het heilzaam zou zijn om een therapie op te starten, dan kan het gebeuren dat je als steunfiguur hier bij betrokken wordt. Ook kan je dan uitleg krijgen over welke therapie gestart wordt.
Op elk Zorgcentra na Seksueel Geweld worden ook op geregelde tijdstippen informatiesessies gegeven over hoe je als partner, ouder, kind familielid of vriend(in) van een slachtoffer kan omgaan met een slachtoffer van seksueel geweld. Om te weten wanneer deze infosessies doorgaan of om je in te schrijven voor de infosessie, kan je rechtstreeks het Zorgcentra na Seksueel Geweld contacteren.